Läsnäolopakko labratunneilla

04.10.2017

Meiltä on pyydetty kirjoitusta liittyen opiskelijoiden poissa- ja läsnäoloihin laboraatio- ja simulaatiotunneilta. SOTE-alan opiskelijoiden koulutukseen kuuluu merkittävässä osassa oleva luokassa tapahtuva käytännön harjoittelu. Tätä harjoittelua luokkatilanteessa kutsutaan tutummin laboraatioksi eli labraksi. Labratunneilla on useimmiten läsnäolopakko ja hyväksytty suoritus vaatii sataprosenttisen läsnäolon labratuntien osalta. 


Läsnäolopakko saattaa osoittautua haasteeksi varsinkin sairaustapauksissa. Jollain tavalla tunti pitäisi saada korvattua. Moni kuitenkin tulee paikalle sairaanakin, sillä tunnin korvaaminen saattaa joissakin tapauksissa olla lähes mahdotonta. Se, että hyödyttääkö paikalla oleminen sairaana on taas asia erikseen. Ryhmiä on saatettu jakaa jo pienempiin osiin, ja labratunnit ollaan pienryhmissä. Tässä tapauksessa korvaaminen voisi onnistua menemällä yhdeksi tunniksi toisen pienryhmän mukaan oman ryhmän sisällä ja vältyttäisiin pahemmilta väännöiltä. Aina ei kuitenkaan näin ole. Joskus labratunti pidetään luokassa, jossa ei välttämättä ole yhtään ylimääräistä tilaa suuremmalle ryhmälle tai labratunti on molemmilla pienryhmillä samana päivänä. Syitä saattaa olla erilaisia. 


Joka tapauksessa avoin kommunikaatio puolin ja toisin hyödyttää kaikkia osapuolia. Haluamme opiskelijajärjestönä kannustaa aktiiviseen ja sujuvaan viestintään opiskelijoiden ja opettajien välillä. Toimimme kuitenkin kaikki yhtenä tiiminä tämän organisaation alla. Löytyykö teiltä, meidän jäsenistöltämme, asiaa aiheeseen liittyen? Onko osunut kohdalle tilanteita jotka ovat sujuneet hyvin tai huonosti? Olisiko teillä jotain parannusehdotuksia tai toivoisitteko jotain tiettyä järjestelyä sairastapauksissa? Haluamme mielellämme myös kuulla mitä meidän opettajamme ovat mieltä aiheesta. Haluamme olla mukana kehittämässä uusia toimintatapoja, jotka hyödyttäisivät kaikkia osapuolia ja siksi avaamme keskustelua aiheeseen liittyen. 


Yhdessä voimme vaikuttaa!

Tekstin on kirjoittanut hallituksen 3. vuoden sairaanhoitajaopiskelija Sini Koponen, tutustu hallituslaisiin täällä.

Haluatko ottaa meihin yhteyttä?