Tartuntalakimuutos

24.04.2018

Miten tartuntatautilakiuudistus vaikuttaa minuun opiskelijana?

Tartuntatautilaki uudistui 1.3.2018. Muutos vaikuttaa myös meihin opiskelijoihin harjoittelujen sekä myös työelämän puitteissa. Opiskelijan tulee toimittaa työharjoittelupaikkaan soveltuvuustodistus. Tämän soveltuvuustodistuksen saa opiskelijaterveydenhuollosta infektioturvallisuuslomaketta vastaan. Infektioturvallisuuslomakkeessa tulee selvittää muun muassa opiskelijan rokotussuoja sekä vastustuskyky tartuntatauteja kohtaan. Jos opiskelijalla on mahdollisia puuttuvia rokotteita, jotka vaaditaan soveltuvuustodistusta varten, ne saa ilmaiseksi opiskeluterveydenhuollon kautta.

Tarvitseeko minun hoitaa KAIKKI rokotteet kuntoon?

Ihan jokaista rokotetta tämä selvitettävä todistus ei tarkoita. Tuhka- ja vesirokon osalta riittää sairastetun taudin antama suoja. Lisäksi imeväisikäisiä hoitavilta edellytetään rokote hinkuyskää vastaan. Tämä vaikuttaa esim. kätilöopiskelijoihin. Kausittainen influenssarokote tulee olla opiskelijalla ajan tasalla. He, jotka ottavat joka vuosi influenssarokotteen ja ovat saaneet kaikki rokotusohjelman mukaiset rokotteet sekä sairastaneet vesi- ja tuhkarokon, pääsevät tässä mukavasti kaikkein helpoimmalla eivätkä saa kontolleen ylimääräistä työtä.

B-hepatiitin tartuntavaaraan joutuvilla opiskelijoilla tulisi olla rokotesarja hoidettuna jo ensimmäisen opiskeluvuoden aikana. B-hepatiittirokotussarja on täysin ilmainen niille opiskelijoille, jotka ovat tartuntavaarassa. Tähän rokotussarjaan kuuluu kolme rokotetta kuuden kuukauden sisällä ja ne on hyvä hoitaa jo ensimmäisen opiskeluvuoden aikana.

Opiskelijat, jotka ovat saaneet jo aiemmin opiskeluterveydenhuollosta rokotustodistuksen, voivat käyttää sitä todistuksena harjoittelupaikkaan. Heidän ei tarvitse ottaa yhteyttä uudelleen opiskelijaterveydenhuoltoon, koska opiskelijalla on jo tarvittava todistus työharjoitteluun.


Mistä tiedän, mitä rokotuksia olen saanut?


Tähän ongelmaan on muutama ratkaisu. Useimmilla suomalaisilla on rokotuskortti täytettynä lapsuudesta asti, jossa näkyy kaikki saadut rokotukset. Kuitenkin, vuosikymmeniä sitten saatu kortti saattaa olla nykypäivänä täysin teillä tietämättömillä. Omat rokotustietosi saat omasta terveyskeskuksestasi. Huomaa, jos olet alunperin ulkopaikkakuntalainen, otathan yhteyttä sinne alkuperäiseen terveyskeskukseen tässä asiassa.

No miten minun nyt opiskelijana tuleekaan sitten toimia?

VAIHTOEHTO A:

1. Täytä sähköinen lomake rokotuksistasi ja terveydentilastasi eTerveyspalveluissa. Lomake löytyy nimellä "Kysymykset sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille". Linkki löytyy esimerkiksi täältä: https://www.turku.fi/uutinen/2018-03-05_opiskelijoiden-rokotussuojan-selvitys-onnistuu-sahkoisesti

2. Saat todistuksen, jonka voit toimittaa harjoittelupaikkaasi. Jos sinulla on puuttuvia rokotuksia tai tietoja, saat ne opiskeluterveydenhuollosta ja sen jälkeen saat todistuksen.

VAIHTOEHTO B:

1. Täytä infektioturvallisuuslomake huolellisesti:

https://hoito-ohjeet.fi/OhjepankkiVSSHP/Infektioturvallisuuskyselylomake.pdf

2. Toimita täytetty lomake opiskelijaterveydenhuoltoon (Hämeenkatu 10, 3. kerros). Voit varata sinne ajan puhelimitse tai eTerveyspalvelun kautta. Voit myös mennä terveydenhoitajan vastaanotolle ilman ajanvarausta ma-pe kello 8-11 sekä keskiviikkoisin kello 13-16 vuoronumerolla.

3. Mahdolliset, puuttuvat rokotuksesi ja tietosi hoidetaan ajan tasalle, jonka jälkeen saat todistuksen, jonka voit toimittaa harjoittelupaikkaasi.


Opiskeluterveydenhuolto löytyy osoitteesta Hämeenkatu 10, 3. kerros.


Psst!

Oletko ollut viimeisen vuoden aikana ulkomailla potilaana tai potilastyössä? Tsekkaa myös tämä: https://hoito-ohjeet.fi/OhjepankkiVSSHP/Resistenttien%20bakteerien%20seulonta%20terveydenhuollon%20henkil%C3%B6kunnasta%20ja%20opiskelijoista.pdf