Opiskelijavaihdot

Swazimaa

13.11.2017

Ohessa kuvia sairaanhoitaja-, fysioterapeutti- ja tradenomiopiskelijoista Swazimaan vaihdossa. Alla myös tradenomiopiskelijan blogi, missä on lisää mahtavia kuvia!

Thaimaa

21.07.2017

"Vihdoinkin sitä uskaltaa julkaista tämän tiedon: Tää tyttö lähtee Thaimaahan! Tai ei siinä mitään ihmeellistä ole, olenhan mä lähtenyt aiemminkin. Tällä kertaa viivynkin siellä kolmen viikon sijasta KOLME KUUKAUTTA!

Turun AMK:n ohjeet

Opiskelun aikana voit hankkia kansainvälisiä valmiuksia monella tavalla.

Kotikansainvälistyminen on osa jokaisen terhyläisen arkipäivää. Voit ryhtyä kv-tuutoriksi ulkomaalaiselle vaihto-opiskelijalle, osallistua kansainvälisten opettajavieraiden luennoille, kansainvälisiin seminaareihin tai verkkokursseille, opiskella vieraita kieliä, tehdä opintoja kansainvälisessä TKI-hankkeessa tai suorittaa Get Finternational opintojakson jne.

Sinun on myös mahdollista lähteä opiskeluvaihtoon tai harjoitteluun ulkomaille. Tarkat hakuajat messistä.


Vinkkejä ulkomaille opiskelemaan tai töihin lähteville

  1. Oma kielitaito kannattaa arvioida ennen matkaan lähtöä. Pärjäänkö kohdemaan kielellä riittävän hyvin?
  2. Matkan rahoitus, jos kyseessä ei ole palkkatyö. Opintotukea voidaan myöntää myös ulkomailla opiskeluun, jos opinnot vastaavat tuettavia opintoja Suomessa tai sisältyvät Suomessa suoritettavaan tutkintoon. Opintotukea voidaan myöntää myös ulkomaan työharjoittelujaksolle, jos harjoittelu voidaan lukea hyväksi suoritettavaan tutkintoon. Lisätietoja opintotukeen liittyen saat Kelasta: https://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/alias/opintotuki.
  3. Selvitä tarvittavat matkustusasiakirjat ja luvat. Tarvitsetko oleskelulupaa, työlupaa tai viisumia? Lisätietoa tarvittavista oleskelu- ja työluvista saa kohdemaan suurlähetystöstä tai konsulaatista.
  4. Ota selvää myös mahdollisista asiakirjoista, joita oppilaitoksen tai harjoittelupaikan hakemukseen tulee liittää. Mitä todistuksia tarvitset ja tuleeko todistuksia käännättää virallisesti? Lisätietoja virallisista käännöksistä löytyy mm. Suomen kääntäjien ja tulkkien liitosta.
  5. Selvitä tarvittavat vakuutukset ja sosiaaliturvan säilyminen Suomessa.
  6. Sairaus- ja tapaturmavakuutus on hankittava niihin maihin, joissa suomalainen sairausvakuutus ei kelpaa. Koska käytännöt tarvittavan vakuutuksen osalta vaihtelevat eri maissa, kannattaa ennen matkaan lähtöä selvittää, mitä vakuutuksia tarvitsee. Ennen lähtöä on syytä ottaa selville myös rokotukset ja tarvittavien lääkkeiden saatavuus. Joihinkin paikkoihin voidaan tarvita myös lääkärintodistus. Lisätietoja matkailuun liittyvistä rokotuksista ja lääkityksistä saat: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_selaus=2317.

Ulkomaille muutosta ja tilapäisestäkin oleskelusta ulkomailla on aina ilmoitettava Kelaan. Myös paluusta Suomeen on ilmoitettava. https://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/291007100618HS?OpenDocument.

Jos muutat ulkomaille yli vuodeksi tai lyhyemmäksikin ajaksi töihin, sinun on syytä selvittää oikeutesi Suomen sairausvakuutukseen Kelasta. Yleensä yli vuodeksi ulkomaille muuttavat menettävät oikeutensa Kelan sairausvakuutukseen. Suomalaisen työnantajan ulkomaille lähettämät työntekijät ja opiskelijat kuitenkin säilyvät tietyin edellytyksin sairausvakuutuksen piirissä. https://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/291007104410HS?OpenDocument.

Suomessa sairausvakuutettu henkilö on oikeutettu lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon tilapäisen oleskelun aikana EU- ja ETA-valtioissa, Sveitsissä ja Australiassa. Hoitoa on myös annettava pitkäaikaissairauden akuuttiin tarpeeseen sekä raskauden ja synnytyksen takia. Lisätietoja ulkomailla sairastumiseen liittyen saat Kelasta: https://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/161008152812HL?OpenDocument.

Vinkit on koonnut Pohjois-Hämeen sairaanhoitajat.