Yhdistyksen säännöt
TSTS ry:n säännöt (hyväksytty 29.10.2018)
1§ Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Turun sosiaali- ja terveysalan opiskelijat -TSTS ry, josta näissä säännöissä käytetään jatkossa nimeä yhdistys. Yhdistyksen kotipaikkana on Turku.
2§ Tarkoitus ja toiminta
Yhdistyksen tarkoituksena on:
• toimia jäsentensä etujärjestönä, edistää ja valvoa opiskelijoiden yleisiä ja yhteisiä etuja, erityisesti koulutus- ja sosiaalipoliittisissa kysymyksissä
• toimia opiskelijoiden yhdyssiteenä ja tiedonvälittäjänä alueellisiin, valtakunnallisiin ja kansainvälisiin opiskelijajärjestöihin • kehittää opiskelun ja opetuksen sisältöä
• valvoa ja edistää opiskelijoiden oikeusturvaa
• edistää jäsenistönsä henkisiä, ammatillisia, yhteiskunnallisia ja liikunnallisia harrastuksia
• vaikuttaa oppilaitoksen imagon luomiseen ja profilointiin
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys voi:
• järjestää kokouksia, tiedotus- ja koulutustilaisuuksia, huvitapahtumia sekä kilpailuja
• harjoittaa julkaisutoimintaa ja välittää jäsenilleen opintomateriaalia voittoa tuottamatta
• ylläpitää erilaisia rekisteröimättömiä kerhoja ja harrastuspiirejä sekä valvoa ja tukea niiden toimintaa • järjestää erilaisia juhla- ja vapaa-ajan tilaisuuksia
Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi:
• periä pääsymaksua juhla- ja vapaa-ajan tilaisuuksiin
• myydä opiskelijoille haalareita, kangasmerkkejä tai muuta opiskelijatoimintaan liittyvää materiaalia • myydä sponsoreille mainostilaa opiskelijahaalareihin tai muihin opiskelijoille yhteisesti tilattuihin vaatteisiin (esim. urheilutapahtumia varten sekä juhla- ja vapaa-ajan tilaisuuksiin)
• kantaa jäseniltään jäsenmaksua
• ottaa vastaan lahjoituksia, testamentteja ja stipendejä
• ylläpitää opiskelijoille tarkoitettua kahvimyyntiä
3§ Jäsenet
3.1 Jäsenyyden ehdot
Yhdistyksen jäsenellä tulee olla opinto-oikeus Turun ammattikorkeakoulu terveys- ja hyvinvointisektorilla tutkinto-opiskelijana tai vaihtoehtoisesti polkuopiskelijana. Vaihtoehtoisesti yhdistyksen hallitus voi hyväksyä henkilön tai organisaation yhdistyksen kannatusjäseneksi hakemuksen perusteella tai nimittää henkilön yhdistyksen kunniajäseneksi
3.2 Varsinaiset jäsenet
Yhdistyksen varsinaisiksi jäseniksi voivat liittyä kaikki Turun ammattikorkeakoulun terveys- ja hyvinvointisektorilla opiskelevat henkilöt, tämä on myös edellä mainitusti yhdistyksen jäsenyyden ehto. Jäseniksi hyväksytään myös Turun avoimen ammattikorkeakoulun polkuopiskelijat, jotka opiskelevat terveys- ja hyvinvointisektorin koulutusohjelmissa. Jokaisella varsinaisella jäsenellä on läsnäolo-, puhe- ja äänioikeus opiskelijayhdistyksen kokouksissa.
3.3 Kannatusjäsenet
Yhdistyksen kannatusjäseniksi voivat liittyä ne, jotka hallitus hyväksyy kannatusjäsenikseen. Kannatusjäsenellä on puhe- ja läsnäolooikeus opiskelijayhdistyksen kokouksissa.
3.4 Kunniajäsenet
Yhdistys voi kutsua kunniajäsenekseen henkilön, joka on huomattavalla tavalla edistänyt yhdistyksen tarkoitusperiä tai, jolle yhdistys haluaa erityisesti osoittaa kunnioitustaan. Päätös kunniajäseneksi kutsumisesta on tehtävä yksimielisesti yhdistyksen kokouksessa. Kunniajäsenellä on läsnäolo- ja puheoikeus yhdistyksen kokouksissa.
3.5 Jäsenen eroaminen, erottaminen sekä jäsenyyden irtisanominen
Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.
Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä, Turun ammattikorkeakoulua tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.
Yhdistyksen hallituksella on oikeus irtisanoa jäsenyys, mikäli yhdistyksen jäsen valmistuu koulutusohjelmastaan tai hänen opintooikeutensa Turun ammattikorkeakoulun terveys- ja hyvinvointisektorilla päättyy muista syistä, koska tällöin kyseinen henkilö ei enää täytä yhdistyksen jäsenyyden ehtoja.
4 § Jäsenmaksu
4.1 Varsinaiset jäsenet
Opiskelijayhdistyksen varsinaiset jäsenet ovat velvollisia suorittamaan opiskelijayhdistyksen jäsenmaksun, jonka suuruudesta päättää yhdistyksen syyskokous. Jäsenmaksu on kertaluontoinen ja se kattaa koko opiskeluajan. Siinä tapauksessa, kun polkuopiskelijan opiskelijastatus vaihtuu tutkinto-opiskelijaan ei jäsenyydestä veloiteta uutta jäsenmaksua.
4.2 Kannatusjäsenet
Kannatusjäsenten jäsenmaksun suuruudesta päättää yhdistyksen syyskokous, kannatusjäsenyyden jäsenmaksu kannetaan vuosittain. 4.3 Kunniajäsenet
Kunniajäsenet ovat vapaita jäsenmaksuvelvollisuudesta.
5§ Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu syyskokouksessa valitut puheenjohtaja ja 4-12 muuta varsinaista jäsentä. Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi. Hallituksen järjestäytymiskokous on pidettävä viimeistään tammikuun loppuun mennessä.
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.
Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä . Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. Hallituksen kokouksissa voidaan myöntää puhe- ja läsnäolo-oikeuksia hallituksen ulkopuolisille henkilöille.
Hallituksen jäsenen tulee ilmoittaa eroamisestaan kirjallisesti opiskelijayhdistyksen hallitukselle, jolloin hallituksen kokous voi vapauttaa tämän tehtävästään jo ennen toimikauden päättymistä.
Mikäli hallituksen jäsen on toiminut opiskelijayhdistystä vahingoittavalla tavalla, on opiskelijayhdistyksen hallituksen kokouksella oikeus erottaa jäsen.
Opiskelijayhdistyksen kokous voi valita kesken kautta eronneen hallituksen jäsenen tilalle uuden jäsenen jäljellä olevaksi toimikaudeksi.
Hallituksen kokouksissa on Turun ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan tuutorivastaavilla puhe- ja läsnäolo-oikeus. Hallituksen kokouksiin hallituksen jäsenet voivat osallistua postitse, tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla.
6§ Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja, kaksi yhdessä.
7§ Tilikausi ja tilintarkastus
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.
Yhdistys valitsee itselleen toiminnantarkastajan ja varatoiminnantarkastajan. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajalle viimeistään kolme viikkoa ennen kevätkokousta. Toiminnantarkastajan tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen kevätkokousta hallitukselle.
8§ Yhdistyksen kokoukset
Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta.
Yhdistyksen kevätkokous pidetään tammi-toukokuussa ja syyskokous syys-joulukuussa hallituksen määräämänä päivänä.
Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.
Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella jäsenellä yksi ääni.
Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
8.1 Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen
Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään neljätoista (14) vuorokautta ennen kokousta jäsenille lähetetyllä sähköpostilla.
8.2 Varsinaiset kokoukset
Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa 3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. esitetään tilinpäätös ja vuosikertomus
6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille 7. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa 3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksun suuruus seuraavalle kalenterivuodelle 6. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
7. valitaan toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja
8. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
9§ Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.
Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.
Muilta osin sovelletaan voimassaolevaa yhdistyslakia.